Personen bakom firmanamnet "Roslagen Programmering".
  

Något om vem jag är.

Jag är en enmansföretagare med kontoret hemma i min familjs egenbyggda villa i Skärgårdsstad utanför Åkersberga, i det vackra Roslagen, där jag arbetar med olika slags uppdrag från kunder. Främst utvecklar jag specialanpassade Windows-program, men jag tar också emot andra uppdrag som översättningar eller ekonomiuppgifter. Eftersom jag är min egen kan jag arbeta helt utifrån mina kunders önskemål utan något byråkratiskt krångel.

Här i Roslagen har jag hittat det som så populärt kallas för livskvalitet. Jag ägnar ingen nästan ingen tid alls åt att sitta i bilköer eller delta i sammanträden. På så vis kan jag koncentrera min energi på att utan stress lösa de uppdrag jag får på bästa sätt. 

Till skillnad från de flesta människor som kanske bara har en ordentlig identitet i livet, i betydelsen att det står för något de lagt ner mycket tid på och skaffat sig en omfattande kunskap om eller förmåga i, har jag sex identiteter som står för saker som är eller har varit viktiga för mig.

Jag vill också nämna några saker för att visa att jag inte går in för att haka på mig själv sådana attribut som en del människor anser hör till bilden av en företagare. Jag hoppas istället att resultaten av mitt arbete talar för sig själva och att jag inte behöver en glittrig fasad.

Skämt åsido, jag har inget emot golf och tennis som sporter och jag vet att Porsche och BMW är utmärkta bilar. Jag missunnar ingen att få välja boende,  umgänge eller semesteraktiviteter själv. Jag gör de val som känns rätt för min egen del och respekterar andra som gör sina val. 

Programmering och ekonomi som egen företagare:

Detta är mina huvudverksamheter idag. På en särskild sida kan du läsa mer om vad jag har haft för tidigare uppdrag.

I fredens tjänst:

Som reservofficer har jag genomfört de övningar och kurser som var vanliga på åttiotalet. Jag gjorde mina författningsenliga dagar och oftast blev det tre till fem veckor i uniform per år. Jag har också, utöver den ordinarie reservofficerstjänstgöringen, deltagit i fredsfrämjande operationer vid tre tillfällen.

Uppdrag för

North Atlantic Treaty Organisation - NATO

  

International Security Assistance Force - ISAF

Afghanistan

Juni 2003 - mars 2004. Underrättelseanalytiker vid brigadstaben för den multinationella brigaden i Kabul. Jag var placerad i en grupp om ett tiotal officerare från flera länder som arbetade med att utvärdera det som händer i Afghanistan. Mitt eget ansvarsområde var den lokala polisen och uppgiften var att kartlägga dess organisation och funktion. Jag skrev två särskilda rapporter. Den ena av dem handlade om brottsligheten i Kabul och den andra om utbetalningen av löner till de lokala polismännen.

  
  

Uppdrag för

Förenta Nationerna - FN

  

United Nations Protection Force - UNPROFOR

Bosnien-Hercegovina

Oktober 1993 - april 1994. Ställföreträdande chef för underrättelsedetaljen vid den första nordiska FN-bataljonen i Bosnien, BA01. I mina uppgifter ingick främst utvärdering av de stridande parterna. Jag skrev då en rapport som behandlade konflikten i det forna Jugoslavien ur ett ekonomiskt perspektiv.

  

United Nations Truce Supervision Organisation - UNTSO

Mellanöstern

November 1990 - november 1992. Militärobservatör i Mellanöstern. Under de första sju månaderna var jag stationerad i Tiberias och arbetade som observatör på Golanhöjderna. Därefter var jag placerad vid högkvarteret i Jerusalem som redaktör för observatörsstyrkans personaltidskrift med uppgift att bevaka verksamheten vid åtta stationer i fem länder. Då UNTSO är en familjemission hade jag min familj med mig i Israel under de två åren.

  

I flygbranschen:

1988 - 2001 var jag delägare i Nordisk Flygfrakt AB som, trots sitt namn, hade som verksamhet att hyra ut en Cessna 206 till fallskärmsklubbar. Företagets enda flygplan var det på bilden till vänster som jag också hann med att flyga i fallskärmsverksamheten under två år. Detta blev min sista länk till flygbranschen som jag kom att ha kvar i flera år sedan jag år 1990 bestämde mig för att inte längre förnya mitt svenska flygcertifikat.
 Foto: Hans-Göran Spritt
1986 - 1990 var jag pilot i Stockholms Fallskärmsklubb där jag flög den BN 2A Islander som visas på bilden här intill. Till största delen flög jag på klubbens eget hoppfält i Gryttjom, norr om Uppsala, och på dess vinterbas i Tullinge. Jag har också fällt hoppare i Nyköping och Västerås, bland annat på SM i fallskärmshoppning 1989.
 Foto: Jimmy Nyberg
1984-1989 var jag verksam i Svenska Allmänflygföreningen. Jag började som vanlig styrelseledamot 1984, blev anställd som ombudsman 1985 och som verkställande direktör 1986. Under de här åren blev jag engagerad i föreningens luftfartspolitiska arbete, var chef för dess pilotbutik på Bromma Flygplats och ansvarig utgivare för dess tidskrift "Flyghorisont". Föreningen hade då 1,800 medlemmar och 2 MSEK i årsomsättning.
 
1984-1989 var jag delägare i en Piper Arrow. Med den flög jag till städer som Oslo, Bergen, Helsingfors, Sönderborg, Odense, Hamburg, Hannover, Münster, Stuttgart, Amsterdam och Strasbourg. Jag hittade också till små, nästan okända, flygfält i Tyskland som Egelsbach, Hodenhagen, Erbach och Mengen.
 
1984 kompletterade jag med svensk flygutbildning vid Bromma Flygskola och erhöll svenskt flygcertifikat. Den skolan heter idag Scandinavian Aviation Academy.
 
1983 flög jag en sommar som styrman för South Central Air i Kenai, Alaska. Det flygbolaget hade reguljära rutter från Anchorage till mindre orter i södra Alaska som Kenai, Soldotna, Homer och Seward samt taxiflygningar till oljefälten. Här flög jag PA-31 Navajo (bilden), T-1040 och BN 2A Islander.
 
1981-1982 genomgick jag en amerikansk trafikflygarutbildning vid Scan-American Flight Training i Vero Beach, Florida.

I den hårdaste av idrotter:

Tyvärr har jag inte särskilt många fotografier från mina fjorton år som tävlingscyklist, men desto fler minnen från tävlingar i Tyskland, England, Spanien, U.S.A, Nya Zeeland och Finland samt från träningsläger i Nederländerna, Danmark och Spanien. När jag återkom som ledare under fyra år blev det ytterligare resor med klubbens ungdomar, till Frankrike, Danmark, Spanien och Grekland. Under de åren var jag också tävlingsledare för arrangemang som Ungdoms-SM 1997, Åkersberga Tredagars 1998 och flera andra tävlingar. Här är ett fåtal bilder som inte kommer ens i närheten av att beskriva arton händelserika år.

Som nykomling i elitklassen, eller A-klassen som det kallades då, på en tävling vid midsommartid i Dalarna 1977. Träningsläger på Mallorca. Denna bild visar den tolv kilometer långa stigningen La Calobra, välkänd för många svenska cyklister. Velodromtävling på Kissena Park i New York 1979. Tillbaka till cykelsporten som klubbledare. Bilden är från 1996.

Även efter tiden som klubbledare har jag haft fortsatt kontakt med cykelsporten som leverantör av Svenska Cykelförbundets program för resultatrapportering på cykeltävlingar. Jag har också arbetat med resultatrapportering vid etapploppen Postgirot Open och Cykeltouren.